Göz Kapağı Arpacık Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Göz Kapağı Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Arpacık

Göz kapağı arpacık, mikrobik kökenli olan ve göz ile göz kapaklarında oluşan bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlık herkesin başına gelebilir. Enfeksiyonun meydana gelmesi dış etkenlerden kaynaklanabileceği gibi, bakterilerin enfekte olması ile de oluşabilmektedir. Vücut direncinin kaybedildiği durumlarda, bakterilerin baskın olduğu bir zemin oluşur ve bu durum göz arpacığının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Özellikle hijyenine dikkat edilmediği takdirde bu risk daha da artar.

Arpacığın meydana gelme durumu ile kalıtsal özelliklerin etkisi bulunmamaktadır. Ancak benzer ortamlarda bulunan şahısların bu durumdan etkilenmeleri mümkündür. Bu rahatsızlık bazı insanlarda tedavi edilse bile tekrar etme riski taşımaya devam eder. Özellikle kirpik diplerinde iltihap olması, arpacık oluşabilmesi ve tekrar etme olasılığı fazladır. Bu sebeple iltihap varsa kesinlikle tedavi yapılması gerekmektedir.

Göz Kapağı Arpacık Nedenleri?

Mikrobik kökenli olan arpacığın nedeni, göz silleri denilen cilia mikroplarından kaynaklanmaktadır. Güneşte uzun süre kalmak, uykusuzluk gibi etkenler de bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilir. Ancak bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklarla beraber de ortaya çıkabilir. Ortak kullanılan havuzlar ve benzer alanlar da bu duruma yol açma riski taşımaktadır. Her şeye rağmen, arpacık çıkmasının genel sebebi insan vücudunun direncinin düşük olmasıdır. Bu yüzden arpacıktan korunmanın en etkili yolu vücut direncini artırmaktır.

Göz Kapağı Arpacık Belirtileri

Göz kapağı arpacığının belirtileri şunlardır:

  • Göz kapağında kızarıklık
  • Ağrı ve hassasiyet
  • Şişlik
  • Kirpik diplerinde iltihap
  • Gözde yabancı cisim hissi

Göz Kapağı Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlık dikkat edilmediği takdirde gözün şeklini bozabilir ve bulanık görmeye sebep olabilir. Arpacık, özellikle göz kapağı kenarına yakın yerde kırmızı ve ağrılı şişlik şeklinde görülmektedir. Kirpiğin kök kısımlarında veya arkasında, yağ bezlerinde bulunan bakterilerin yayılması nedeniyle oluşurlar. Özellikle temizliğe dikkat etmek gerekir. Gözdeki makyajın temizliği iyi yapılmalıdır. Göze kirli el değdirilmemelidir. İlk evrede gözde hassasiyet ve kızarıklığa sebep olan oluşum, ilerledikçe ağrılı, kirpik dibinde ve merkezinde apseli ortası şiş olan kırmızı bir duruma gelir. Arpacık iyileştirme sürecinde, her gün 3-5 kez pansuman yapılması gerekmektedir. Buna rağmen iyileşmeyen arpacık kesinlikle bir doktora gösterilmelidir.

Göz kapaklarında fazla miktarda yağ bezi bulunmaktadır. Bu yağ bezlerindeki kanallarda tıkanıklık olması durumunda, burada yağ birikmesi oluşur. Bu sebeple göz çevresindeki temizlik önemlidir ve buna dikkat etmek gerekir. Etraftan duyduğunuz sarımsak sürme gibi yöntemlerden sakınınız. Zira bunlar gözde enflamasyona sebep olabilir. Arpacıkta uygulanan tedavi yöntemleri ile iyileşme olmazsa, kapsül oluşumu meydana gelmektedir. Bu halde arpacık ameliyatı yapılması gerekmektedir. Bu kademeden itibaren göz arpacığı şalazyon olarak tanımlanmaktadır.

Göz Kapağı Arpacıktan Korunma Yolları

Göz kapağı arpacığından korunmak için aşağıdaki adımları izlemek faydalı olacaktır:

  • El hijyenine dikkat etmek
  • Göz makyajını temizlerken dikkatli olmak
  • Ortak havlu ve makyaj malzemesi kullanmamak
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Gözleri sık sık yıkamak

Tüm bu önlemler, göz kapağı arpacığının oluşum riskini azaltacaktır. Ancak belirtiler görüldüğünde bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık Çiçeği Bakımı

Arpacık Çiçeği Bakımı

Arpacık Tedavisi

Arpacık Tedavisi

Haber Bülteni