Arpacık İlacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Arpacık İlacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Arpacık, göz kapaklarında ve çevresinde meydana gelen yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Göz kapağında kirpiklere bağlı olan ve göz yüzeyini koruyucu yağ salgılayan bezlerin tıkanmasıyla dış arpacık, göz kapağı içinde olan meibomian bezlerinin tıkanmasıyla da iç arpacık oluşur. Bu tür arpacıkların hem tanısı hem de tedavisi daha zor olur çünkü göz kapağı altında oluşurlar. Arpacık ilacı genellikle dış arpacık için etkili olur. Ancak tedavide en önemli etken bölgenin temiz tutulması ve sıcak kompres yapılmasıdır. Arpacık oluşmadan birkaç gün önce belirtileri meydana gelmeye başlar. Gözde yanma ve hassasiyet meydana gelir. Bu etkilerin fark edilmesi ve erken müdahale yapılması halinde, arpacık daha kolay tedavi edilebilir. Bu tedavide bitkisel ilaçlar kullanılabileceği gibi, tıbbi antibiyotikli merhem ve damlalar da kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon meydana geldiyse, arpacık ilacı kullanılmasında yarar vardır. Ayrıca arpacığın oluşumunda vücut direncinin düşmüş olması etkili olduğundan, direncin artırılması tedavide etkili olacaktır.

Arpacık Tedavisinde Öneriler

Arpacık tedavisinde en etkili yöntem bölgeye sıcak kompres yapmaktır. Bu oluşumlarda iltihap yani enfeksiyon varsa, mutlaka antibiyotikli arpacık ilacı kullanılmalıdır. Halk arasında sarımsak kullanılması yaygın olsa da bölgede enfeksiyon olduğunda sarımsağın zararlı etkileri olabiliyor. Bu nedenle doktora danışmadan bunu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Gözdeki gerginliği azaltacak, iltihabı rahatlatacak şekilde arpacığa çayla pansuman yapabilirsiniz. Ne kadar erken müdahale edilirse, tedavi daha kolay olacaktır. Ilık suya ya da ılık çaya batırdığınız pamukla iltihabın dağılmasına yardımcı olursunuz. Bu arada vücut direncinizi yeniden toplamak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bunun için ısırgan çayını önerebiliriz.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Papatya çayıyla yapılan pansuman da sizi rahatlatacaktır. Patates rendesini arpacık üzerine koymanızda faydalı olabilir. Bunun için size önereceğimiz diğer bir karışımı da deneyebilirsiniz:
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş keten tohumunu 2 su bardağı kaynamış sıcak suyun içinde 5 dakika bekletin.
  • Buna pamuğu batırarak, arpacığın üzerinde 15 dakika bekletin.
  • Bunu gün içinde 2-3 defa yapmanızı öneririz.
Diğer Bitkisel Çözümler

Aynı şekilde atkuyruğu ve rezene çayıyla yapacağınız pansuman da arpacığın iyileşmesine katkı yapabilir. Bu tedavi yolları bir hafta içinde etkisini göstermediği takdirde mutlaka doktora gitmelisiniz. Size vereceği arpacık ilacını düzenli kullanmalısınız. Bunlar antibiyotikli olduğundan, enfeksiyonu daha hızlı dağıtacaktır. Ancak özellikle iç arpacık biraz inatçı olabilir. Bunlar için cerrahi tedavi gerekebilir. Küçük bir operasyonla arpacığın içindeki iltihap temizlenerek yok edilir. Yeniden oluşmasına engel olmak için, göz çevresini temiz tutmalı ve direncinizi artırmalısınız.

Arpacık İlaçlarının Kullanımı

Arpacık ilaçları genellikle antibiyotikli merhem ve damlalar şeklinde olur. Bu ilaçlar enfeksiyonu kontrol altına alarak, iltihabın dağılmasını sağlar. İlaçların düzenli kullanımı önemlidir. Doktorunuzun önerdiği doz ve süreye dikkat etmelisiniz. Ayrıca, ilaç kullanımı sırasında göz hijyenine dikkat etmek, tedavinin etkinliğini artıracaktır.

Arpacık Oluşumunu Önleme

Arpacık oluşumunu önlemek için bazı önlemler almak mümkündür:
  • Gözlerinizi ve ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Göz makyajınızı temizlemeden uyumayın.
  • Başkalarının havlu ve makyaj malzemelerini kullanmaktan kaçının.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için dengeli beslenin ve yeterli uyuyun.

Arpacık, genellikle basit tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Ancak belirtiler şiddetliyse veya uzun süre geçmiyorsa, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ortanca

11 Temmuz 2024 Perşembe

Göz kapağımda bir kaç gündür hafif bir yanma ve hassasiyet hissediyorum, bu arpacık belirtisi olabilir mi? Sıcak kompres yaparak ya da çayla pansuman yaparak tedavi etmeye başlamalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ortanca,

Göz kapağındaki yanma ve hassasiyet arpacık belirtisi olabilir, ancak başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Arpacık genellikle bir enfeksiyon sonucu oluşur ve sıcak kompres uygulamak rahatlama sağlayabilir. Çayla pansuman yapmak da bazı kişilerde olumlu sonuçlar verebilir. Ancak, belirtileriniz birkaç gün içinde düzelmezse veya kötüleşirse bir göz doktoruna danışmanızda fayda var. Kendi kendinize uyguladığınız tedavi yöntemleri yeterli olmayabilir ve profesyonel bir görüş almanız gerekebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık Neden Çıkar?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Kapağı Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Göz İçinde Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Göz İçinde Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Arpacık Göz Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arpacık Göz Damlası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arpacık Bitkisel Tedavi

Arpacık Bitkisel Tedavi

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık Nasıl Geçer?