Göz İçinde Arpacık Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Göz İçinde Arpacık Belirtileri ve Tedavisi

Göz İçinde Arpacık

Göz içinde arpacık, hemen hemen herkeste görülebilen yaygın bir sorundur. Arpacık, göz kapağında bulunan ve etkilediği bezlere göre farklı şekillerde ortaya çıkan bir durumdur. Kirpiklerde bulunan yağ bezleri, göz yüzeyini koruyan bir yağ salgılar. Bazı nedenlerden dolayı bu yağ bezlerinin giriş kısmı tıkanır ve iç kısımda kalan bakteriler dış arpacığı meydana getirir. Göz kapağının içinde bulunan meibomian bezleri de yağ bezeleridir ve kirpiklerle doğrudan bir bağlantıları yoktur. Bu yağ bezeleri göz kapağının arkasına açılmaktadır. Bu yağ bezelerinde oluşan tıkanıklık ve enfeksiyon ise iç arpacığı meydana getirir.

Göz İçinde Arpacık Neden ve Nasıl Oluşur?

Arpacık problemi genellikle kuru ve egzamaya meyilli ciltleri hedef alır. Ciltteki pullanma ve kepeklenme, iç arpacığa ortam hazırlar. Arpacık, bağışıklığın ve vücut direncinin düştüğü zamanlarda daha sık ortaya çıkar. Arpacık oluşmadan önce gözde batma ve kaşıntı meydana gelir. Küçük ve ağrılı bir noktadan başlar, zamanla şişer ve içi irin dolar. Bu durum belirgin bir kabartı haline dönüşür. Ancak iç arpacık gözün iç kısmında oluştuğundan, göz kapağının kaldırılması suretiyle görüntülenebilir. Meibomian bezlerinin şişmesinden dolayı göz kapağı gerilir ve gergin hale gelir, bu da rahatsız edici bir ağrı yapar. Ağrıya, gözün içinde sert bir cisim varmış gibi bir batma hissi de eşlik eder. Işıklı ortamlar gözün ağrısını daha da artırır ve göz sürekli sulanır. Ayrıca grip ya da nezle gibi sürekli burun çekme durumu da olabilir. İç arpacığa erken dönemde doktor müdahalesi olmazsa, daha da büyüyüp enfeksiyon halini alabilir. Büyüyen arpacık, şalazyon adı verilen bir kistleşme meydana getirebilir.

Göz İçinde Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

İç arpacık erken dönemde fark edilirse ve doktora başvurulursa krem, damla ve antibiyotik tedavisi ile müdahale edilebilir. Ancak püstül denilen oluşum başlarsa, antibiyotik tedavisi pek etkili olmaz. Bu durumda doktor kontrolünde iltihabın boşaltılması yoluna gidilebilir ki bu kesinlikle kendi başınıza yapabileceğiniz bir işlem değildir. Arpacıklı göze elinizle müdahale etmekten kaçınmalısınız; aksi halde daha fazla mikrop kapabilir ve enfeksiyon yayılabilir. Göze sıcak kompres uygulanması kan dolaşımını hızlandırdığı için göz kapağında yumuşama sağlar ve buna bağlı olarak ağrı azalır. İç arpacıkta enfekte olan meibomian bezi dışarı çıkmak ister ancak göz kapağı bu duruma izin vermez ve arpacık, göz kapağının altında ağrısız bir kitle olarak kalmaya devam eder. Böyle bir durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Yaklaşık 10 dakika süren lokal anestezi ile göz kapağının ters çevrilmesi suretiyle kist alınır. Dikiş gerektirmez ve hasta maksimum bir hafta içinde normal yaşamına geri döner.

Ekstra Bilgiler

Arpacık oluşumunu önlemek için hijyenik göz bakımına dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı ve gözlere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, göz makyaj malzemelerinin düzenli olarak temizlenmesi ve paylaşılmaması önemlidir.

  • Göz doktoruna düzenli kontroller yaptırmak
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak
  • Stres yönetimi

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tüblek

30 Nisan 2024 Salı

Benim gözümün içince de bu şekilde bir beyaz nokta var. Bana şimdiye kadar en küçük bir belirti bile göstererek rahatsızlık vermedi. Aylardır o beyaz nokta göz kapağımın hemen altında bulunuyor. Herhangi bir şey yapmama gerek var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tüblek,

Bu tür beyaz noktalar genellikle zararsız olabilir, ancak yine de bir göz doktoruna danışmanızda fayda var. Uzman bir doktor size en doğru bilgiyi verecektir ve gerekirse uygun bir tedavi önerebilir. Sağlığınızı ihmal etmemeniz önemli.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Yehud

Bazı durumlarda gözde meydana gelen beyaz noktaların hastalar üzerinde herhangi bir etkisi olmayabilir. Durum sizin açınızdan şu an için herhangi bir tehlike arz etmez iken ilerleyen süreçlerde gözünüzde bir takım sorunlara neden olabilir. Göz sağlığı açısından yaşanan sorunun daha iyi anlaşılabilmesi için mutlaka uzman bir göz doktoruna danışmalısınız. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni