Arpacık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
26 Haziran 2024

Arpacık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Arpacık Ameliyatı

Göz kapağının alt veya üst kısmında çıkan ve sivilceyi andıran bir görüntüsü olan arpacık, aslında enfeksiyon nedeniyle oluşmuş bir iltihaplanmadır. Arpacığın oluşma nedenlerinden en önemlisi vücudun direncinin azalmasıdır. Vücutta hücreler gibi var olan mikroplar, en ufak bir rahatsızlıkta vücudu ele geçirir. Arpacığın çıkış nedeni de tamamen bu durumdan kaynaklanır. Direnci kırılan vücudun uykusuz kalmasıyla birlikte arpacık çıkar. Acılı bir başlangıcı olan arpacığın tedavisi yapılmazsa sık sık tekrarlar. Evreler halinde ilerleyen ve en son evresinde neredeyse her ay çıkan arpacığın ilk evresinde antibiyotik tedavisi uygulanırsa tamamen kaybolabilir. Aksi durumlarda ise ameliyatla temizlenebilir.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

  • Göz kapaklarında acıma, yanma, batışma
  • Kızarıklık, şişlik, ağrı ve sancı


Göz doktorları tarafından tanı koyulduktan sonra, antibiyotik tedavisi başlatılır ve destek ilaçlarla arpacığın içerisinde bulunan iltihap temizlenir. İçi boşalan arpacığın içerisinde sert bir kitle kalır. Bu kitlenin temizlenmesi için cerrahi müdahale gerekir. Göz doktorları tarafından ameliyathanede gerçekleştirilen ameliyatta göz uyuşturucu damlayla uyuşturulur. Bu işlemden sonra göz kapağı üzerinde bulunan arpacığın üzerine neşterle bir kesik atılır ve arpacığın artığı temizlenir. Ameliyat sonrasında yaranın bulunduğu bölgeye antibiyotik damlatılır. Antibiyotik tedavisi bir süre daha devam ettirilir. Ameliyat süresi 5-7 dakika arasındadır. Ameliyat sonrası göz bandajla sarılır. Dikişsiz bir operasyondur. Bu ameliyattan sonraki süreçte göz kapağında şişlik ve morluk oluşur. Oluşan bu şişlik ve morluğun 4-6 gün içerisinde geçmesi beklenir. Ameliyat sonrasında herhangi bir olumsuzluk olmazsa hasta günlük yaşantısına dönebilir.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Arpacık tedavisinde hijyen çok önemlidir. Göz çevresinin temiz tutulması ve ellerin sık sık yıkanması gereklidir. Ayrıca, makyaj malzemelerinin hijyenine dikkat edilmeli ve başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Arpacık çıkma riski yüksek olan kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri de önemlidir. Bu, dengeli beslenme, yeterli uyku ve düzenli egzersizle sağlanabilir.

Arpacık ameliyatı, basit ve hızlı bir işlem olmasına rağmen, uzman bir göz doktoru tarafından yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında doktorun verdiği antibiyotik ve diğer ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve kontroller aksatılmamalıdır. Bu, arpacığın tekrarlama riskini azaltacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni