{ "title": "Göz Kapağı Arpacık", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/goz-kapagi-arpacik-6124.jpg", "date": "21.01.2024 00:55:06", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Göz Kapağı Arpacık, mikrobik kökenli olan, göz ve göz kapaklarında oluşan bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlık herkesin başına gelebilir. Bu enfeksiyon oluşması dış etkenlerden kaynaklanma durumu gösterebileceği gibi, bakterilerin enfekte olması ile de oluşabilmektedir. Vücut direnç kaybı yaşadığında, bakterilerin baskın olduğu bir zemin oluşmaktadır. Bunlar gözler de etki kurarak göz arpacığı olmasına sebep olabilmektedir. Özellikle temizliğine hijyene dikkat edilmediği taktirde bu risk daha fazla olur.

Arpacığın meydana gelme durumu ile kalıtsal özelliklerin etkisi bulunmamaktadır. Lakin benzer ortamda bulunan şahısların bu durumdan etkilenmeleri mümkün olabilmektedir. Bu rahatsızlık bazı insanlarda tedavisi yapılsa da bir daha olma riski taşımaya devam eder. Özellikle kirpik diplerinde iltihap olması, arpacık oluşabilmesi ve tekrar etme olasılığı fazladır. Bu sebep ile özellikle iltihap varsa kesinlikle tedavi yapılması gerekmektedir.

Göz Kapağı Arpacık Nedenleri?

Mikrobik kökenli olan bu arpacığın nedeni, göz silleri denilen cilia mikroplarından oluşmaktadır. Güneşte kalmak, uykusuzluk vb. Gibi etkenlerinde bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilir. Fakat bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklarla beraberinde oluşabilir. Ortak kullanılan havuzlar ve benzer alanlar da bu duruma yol açma riski taşımaktadır. Her şeye karşın, arpacık çıkmasının genel sebebini insan vücudunun direnci oluşturmaktadır. Bu yüzden arpacıktan korunmanın en faydalı yolu vücut direncinizi yükseltmenizdir.

Göz Kapağı Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlık olduğunda dikkat edilmediği taktirde gözün şeklini bozabilir ve bulanık görmeye sebep verebilir. Bu oluşum özellikle göz kapağı kenarına yakın yerde kırmızı ve ağrılı şişlik şeklinde görülmektedir. Kirpiğin kök kısımlarında veya arkasında, yağ bezlerinde bulunan bakteri yayılmasından dolayı oluşmaktadırlar. Özellikle temizliğine dikkat etmek gerekir. Gözlerdeki makyajın temizliği iyi yapılmalıdır. Göze kirli el değdirilmemelidir. İlk evrede gözde hassasiyet ve kızarıklığa sebep olan oluşum, ilerledikçe ağrılı, kirpik dibinde ve merkezinde apseli ortası şiş olan kırmızı bir duruma gelir. Arpacık iyileştirme sürecinde iyi olana kadar her gün 3-5 kez pansuman yapılması gerekir. Buna rağmen iyileşmeyen arpacık kesinlikle bir doktora gösterilmelidir.

Göz kapaklarında fazla miktarda yağ bezi bulunmaktadır. Bu yağ bezlerindeki kanallarda tıkanıklık olması durumunda, burada yağ birikmesi oluşur. Bu sebep ile göz çevresindeki temizlik önemlidir ve buna dikkat etmek gerekir. Etraftan duyduğunuz sarımsak sürme gibi yöntemlerden sakınınız. Zira bunlar gözde enflamasyona sebep olabilmektedir. Arpacıkta uygulanan tedavi yöntemleri ile iyileşme olmazsa, kapsül oluşumu meydana gelmektedir. Bu halde arpacık ameliyatı yapılması gerekmektedir. Bu kademeden itibaren göz arpacığı şalazyon olarak tanımlanmaktadır.
" } ] }