{ "title": "Göz İçinde Arpacık", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/goz-icinde-arpacik-9866.jpg", "date": "20.01.2024 15:00:43", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Göz içinde arpacık, hemen hemen herkeste görülebilen bir sorundur. Arpacık göz kapağında bulunan ve etkilediği bezlere göre farklı şekillerde ortaya çıkan bir durumdur. Kirpiklerde bulunan yağ bezleri göz yüzeyini koruyan bir yağ salgılar. Bazı nedenlerden dolayı bu yağ bezlerinin giriş kısmı tıkanır. İç kısımda kalan bakteriler dış arpacığı meydana getirir. Göz kapağının içinde bulunan meibomian bezleri yağ bezesidir. Bu bezelerin kirpikler ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Yağ bezeleri göz kapağının arkasına açılmaktadır. Bu yağ bezelerinde oluşan tıkanıklık durumu ve enfeksiyonda iç arpacık meydana gelir.

Göz içinde arpacık neden ve nasıl oluşur?

Arpacık problemi genellikle kuru ve egzamaya meyilli ciltleri hedef alır. Ciltteki pullanma ve kepeklenme iç arpacığa ortam hazırlar. Arpacık bağışıklığın ve vücut direncinin düştüğü zamanlarda daha çok ortaya çıkar. Arpacık oluşmadan önce gözde batma ve kaşıntı meydana gelir. Küçük ve ağrılı bir noktadan oluşur. Zamanla şişer ve içi irin dolar ve bayağı belirgin bir kabartı şekline dönüşür. Fakat iç arpacık gözün iç kısmında oluştuğundan dolayı ancak göz kapağının kaldırılması sureti ile görüntülenebilir. Meiboiman denilen yağ bezelerinin şişmesinden dolayı, göz kapağı gerilir. Gergin hale gelen göz kapağı rahatsız edici şekilde ağrı yapar. Ağrıya sanki gözün içinde sert bir cisim varmış gibi bir batma hissi de eşlik eder. Işıklı ortam gözün ağrısını daha da çok artırır ve göz bir refleks olarak devamlı sulanır. Sanki girip ya da nezle gibi devamlı burun çekilir. İç arpacığa bir an önce doktor müdahalesi olmazsa daha da büyüyüp enfeksiyon halini alabilir. Büyüyen arpacık ise şalazyon adını alan kistleşme meydana getirir.

Göz içinde arpacık tedavisi nasıl yapılır?

İç arpacık erken dönemde fark edilir ve doktora müracaat edilirse krem, damla ve antibiyotik tedavisi ile müdahale edilebilir. Daha erken döneme müdahale edildiğinde dahi püstül denilen oluşum başlar ve antibiyotik tedavisi pek etkili olmaz. Bu durumda doktor kontrolünde iltihabın boşaltılması yoluna gidilebilir. Bu kesinlikle kendi başınıza yapabileceğiniz bir işlem değildir. Hatta arpacıklı göze elinizle müdahale etmekten direk kaçınmalısınız. Daha çok mikrop kapmasına ve enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Göze sıcak kompres uygulanması kan dolaşımını hızlandırdığı için göz kapağında yumuşama sağlar ve buna bağlı olarak ağrıda azalır. İç arpacıkta enfekte olan meibomian bezi dışarı çıkmak ister fakat göz kapağı bu duruma izin vermez. İç arpacık göz kapağının altında ağrısız bir kitle olarak kalmaya devam eder. Böyle bir durumda mutlaka cerrahi müdahale yapılması gerekir. 10 dakika gibi kısa bir sürede lokal anestezi ile göz kapağının ters çevrilmesi suretiyle kist alınır. Dikiş dahi gerektirmez ve hasta maksimum bir hafta içerisinde normal yaşamına geri döner.
" } ] }