{ "title": "Geçmeyen Arpacık", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/gecmeyen-arpacik-8233.jpg", "date": "21.01.2024 00:20:07", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Geçmeyen Arpacık, Arpacık, kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu, kaşıntı, göz kapağında şişkinlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini gösteren bir enfeksiyon türüdür. Sivilceye benzeyen bu şişlik, özünde iltihapla dolu bir apsedir. Göz kapağında dolgunluk hissi, ağrı ve kaşıntı ile belirti veren arpacık, sonrasında kirpiklerin diplerinde ağrı, kızarıklık, acı, batma, şişlik, sulanma ve kaşıntı ile gelişen bir ağrılı dönemdir.

Arpacık genellikle dışarıdan bakıldığında belli olacak boyutta bir kızarıklık ve şişlikle gelişse de nadiren göz kapağının derinlerinde de oluşabilmektedir. Bu göz hassasiyetini hayatında bir kez olsun bile tecrübe etmemiş kişi var mıdır bilinmez; ancak alınacak tedbirler ve uygulanacak basit tedavi metotlarıyla arpacık sorununu atlatmak zor değildir.

Arpacık neden olur?

Arpacık çoğunlukla stafilokok adlı bakterinin neden olduğu göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Kirpiklerin dipleri veya burada bulunan bezler fazla yağ ve bakteri gibi nedenlerle tıkanıp apse yapabilir. Arpacık genellikle zararsızdır, basit yöntemlerle kendiliğinden iyileşir. Sıcak pansuman uygulamasıyla olgunlaştırılıp, içindeki irinin akıtılması suretiyle iyileştirilebilen şişlikler, tıp dilinde hordeolum olarak isimlendirilir. Zamanında yeterli tedavi uygulanmadığı için iyileşmeyen ve ilerleyen arpacık kiste dönüşürse şalazyon adını alır. Arpacık kiste dönüşüm gösterirse ileri derecede bir müdahale hatta cerrahi uygulama gerekebilir.

Arpacık çıktığında nelere dikkat edilmeli

Gözde sık sık arpacık çıkıyorsa, bunun için mutlaka bir doktora baş vurulmalıdır. Arpacık çıkması, vücut direncinin düştüğünü gösterir. Vücudun direncinin düşük olması da başka hastalıklar ve enfeksiyonlar için açık kapıdır. Bu nedenle arpacık çıkartılan zamanlarda vücut bağışıklık sistemi de kontrol altında tutulmalıdır.

Geçmeyen arpacık tedavisi nasıl yapılır?

Arpacık, mikrobik kökenli bir enfeksiyondur. Enfeksiyon dışarıdan da gelebilir, bağışıklık sistemi zafiyeti oluştuğu zaman vücuda saldıran bakterilerin enfektesiyle de olabilir. İnsan vücudunda uyur konumda bekleyen bakteriler, vücudun direnci düştüğünde harekete geçer ve çeşitli organ ve dokularda enfeksiyon biçiminde kendilerini gösterirler. Vücut direnci düştüğünde, birey eğer uykusuz da kalmışsa, bu bakteriler gözü etkileyerek, arpacık oluşmasına neden olurlar.

Mikroplu ortamlar, hijyene önem vermemek, yetersiz gıda alımı; kaygı, üzüntü, stres, endişe, gerginlik gibi olumsuz psikolojik durumlar, vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına; bu durum da vücutta hazır konumda bekleyen bakterilerin hücuma geçmesine neden olur. Vücut hangi yönden zayıfsa oradan vururlar. Gözler çok yorgunsa, çok çalışıp, az uyuyorsa, bakteriler gözlerden \"arpacık silahıyla\" vurur.

Arpacık tedavisi için ilk çözüm uzmana gitmek olmalıdır. Göz doktorunun uygulayacağı tedavi, vereceği ilaçlar, damla veya krem en güvenilir çözümdür. Arpacık enfeksiyonunda evreler vardır. Başlangıç evresi iyi yönetilir ve doğru tedavi uygulanırsa, arpacığın tekrar etme olasılığı ortadan kalkmış olur. Arpacıkta bireyin kendi kendine tedavi etmesi önerilmez. Arpacıklı bölgeye çaylı pamuklu kompres uygulamak, sarımsak sürmek ve buna benzer yöntemler, asla Uzman hekimin uygulayacağı tıbbi müdahalenin yerini alamaz.

Geçmeyen arpacık problemi yaşandığında, kendi kendine geçmesi beklenmez. Geçmiş gibi gözüken arpacık, göz kapaklarında yerleşip, tekrar nüksedeceği zamanı sinsice bekliyor olabilir. Bu nedenle kullanılacak ilaçlarla, göz kapağı bezlerinin enfeksiyon kapma olasılığını azaltılır.
" } ] }