{ "title": "Arpacık Kisti", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/arpacık-kisti.gif", "date": "18.01.2024 22:32:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Arpacık kisti, göz kapaklarında bulunan meibomian salgı bezlerindeki iltihaplanma nedeniyle oluşur. İlk başlangıçta bildiğimiz arpacık şeklinde oluşur. İtdirseği olarak da bilinen bu oluşumlar bazen kendiliğinden geçer. Bazılarına sıcak pansuman ve antibiyotikli damla kullanılması gerekir. Bu tedavilere rağmen arpacık iyileşmezse, giderek sertleşir ve göz kapağında ağrısız sert bir nodül halini alırsa arpacık kisti denilen şalazyon meydana gelir. Bu her kirpik dibinde bulunan salgı bezlerinin tıkanmasıyla gelişir. Salgı bezlerinin ağzı tıkandığında ve mikrobik enfeksiyon geliştiğinde içi iltihaplanır. Kapağın içinde kist oluşumu başlar. Bu şekilde sert, ağrısız ve yuvarlak kist oluşumunda, tedavilere yanıt alınamazsa, mutlaka cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Arpacık kisti belirtileri nelerdir?

Göz kapağına dokunulduğunda ele gelen şişlik, kitle olan ve bulanık görmeye neden olan oluşumlardır. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Ancak dışarıdan bakıldığında, hastalar için estetik bir sorun haline gelirler.

Arpacık kisti (Şalazyon) tedavisi nasıl yapılır?

Arpacık kistinin kesin tedavisi cerrahidir. Kistin çevresine ve içine yapılacak kortizonlu iğneler ameliyat kadar başarılı olmaz. Ameliyat olmaktan çekinen kişiler için bir rahatlama sağlayabilir. Hastaya ameliyatın kesin çözüm olduğu anlatılmalıdır. Bu ameliyat hastanede yatmayı gerektirmeyecek kadar kolay şekilde yapılır. Lokal anestezi altında 5-10 dakikada gerçekleştirilir. Bu ameliyatın göz hastalıkları servisi bulunan bir hastanede ameliyat ortamında yapılması gerekir. Ameliyatta göz kapağı dışa doğru kaldırılarak, iç kısımdan yapılır. Kistin içi açılır ve yağ bezesi boşaltılır. Bölgeye dezenfektan sürülerek, ameliyat tamamlanır. Genellikle dikiş gerektirmez. Ancak doktorun tercihine göre bazen estetik dikişler yapılabilir. Hastaların günlük yaşamını etkilemediğinden zorluk çekilmez. Birkaç günde her şey normale döner. Arpacık kisti tedavisi geciktirildiğinde göz kapağında kalıcı hasarlara neden olabilir. Başlangıçta tedavi edilenlerde %95 başarı oranı yakalanırken, uzun süre tedavi edilmeyenlerde çevreye nüks etme riski artar, başarı oranı azalır.

Arpacık kisti ameliyatından sonra

Ameliyattan sonra göz kapağı çevresinde hafif bir kızarıklık ve şişkinlik meydana gelir. Bu etkilerin geçmesi en geç bir hafta içinde gerçekleşir. Çalışanlar 1-2 günde işlerine geri dönebilir. Göze konulan bandaj 1 gün bekletilir. Ameliyattan sonraki gün hastanın kontrole gitmesi gerekir. Bundan 1 ay sonra ikinci kontrole girmesi gerekir.

Arpacık kistinin riskleri var mı?

Bu ameliyatın en önemli riskleri kistin kapsülünün tam olarak boşaltılmaması ve ameliyattan sonra kistin yeniden nüksetmesidir. Bu nedenle ameliyatın göz hastalıkları alanında Uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir.
" } ] }