{ "title": "Arpacık İçin Şifalı Bitkiler", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/arpacik-icin-sifali-bitkiler.gif", "date": "21.01.2024 10:11:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Arpacık için şifalı bitkiler, arpacık göz kapaklarında meydana gelen enfeksiyon yüzünden oluşan apseli bir sorundur. Hijyene dikkat edilmemesi, bakterilerle bir arada olma, stres gibi etkenlerle ortaya çıkabilirler. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkan arpacıktan korunmak için, her şeyden önce beslenmede alınan vitamin ve minerallere dikkat edilmelidir. Arpacık iyileşinceye kadar makyaj yapılmaması, ellerin temiz tutulması tavsiye edilir. Bunun dışında şifalı bitkilerden yararlanarak arpacığın iyileşmesine yardımcı olunabilir.

Arpacık için önerilen şifalı bitkiler ve öneriler

Patates: bu sebze iltihabın küçültülmesi ve kaşıntının azaltılması için kullanılabilir. Bunun için 1 adet patatesi rendeleyerek, temiz bir tülbentin içine koyun. Daha sonra bunu arpacığın üzerinde tutun. Bunu arpacık iyileşene kadar belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Papatya: İltihabın azaltılması için, arpacığın üzerine papatya suyuyla kompres yapabilirsiniz. Bu karışımı hazırlamak için, 1 çay kaşığı kuru papatya, 1 fincan kaynamış suyun içinde demlenir. Bu suyun içine ince bir tülbent batırılarak, arpacığın üzerinde 10 dakika kadar bekletilir. Aynı etkiyi kuru kadife çiçeği ve rezene tohumları da gösterir.

Sıcak kompres: Her gün sıcak suya batırılan temiz bir havluyla gözde arpacık üzerine kompres yapılması faydalı bir uygulamadır. Hem iltihabın etkisini hafifletir hem de kaşıntı ve tahrişi azaltır. Bunun günde 3-4 defa 15 dakika kadar yapılması tavsiye edilir.

Poşet çay: Sıcak suyun içinden çıkarılan poşet çayın fazla suyu alındıktan sonra, arpacığın üzerinde 5 dakika kadar bekletilmesi çok yararlı bir uygulamadır. İltihabın hafiflemesine ve içeriğindeki tanik asidin etkisiyle bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.

Arpacık oluşumunda dikkat edilmesi gerekenler

Arpacık gözlerde bir defa oluştuktan sonra, yayılma eğilimi gösterir. Buna engel olmak için, öncelikle hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Ellerin her gün sıkça yıkanması ve anti bakteriyel sabun kullanılması gerekir. Ortak havlu kullanımından kaçınılması, bunun yerine kâğıt havlu kullanılması tavsiye edilir. Cilt temizliğinde kaşıntıyı arttırabilecek kokulu ve renkli sabunların kullanımından kaçınılmalıdır. Rahatsızlık iyileşinceye kadar makyaj yapılmamalı, iltihapla temastan kaçınılmalıdır. Halk arasında arpacık tedavisi için yaygın olarak kullanılan sarımsak uygulaması da tavsiye edilmez. Bu daha çok enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bunun bir haftada geçmemesi ya da iyileşme belirtisi göstermemesi halinde, mutlaka doktora gidilmelidir.
" } ] }