{ "title": "Arpacık Çiçeği", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/arpacik-cicegi-3875.jpg", "date": "20.01.2024 02:46:10", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Arpacık çiçeği, soğanlı süs bitkileri arasında bulunan, farklı renklerde çiçek açan ve hoş kokusu ile çiçekseverleri büyüleyen bir bitki olarak tanımlanabilir. Arpacık çiçeği yöresel olarak farklı isimlerle telaffuz edilse de genellikle \"frezya\" ismi ile sıkça karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yurt dışında çok fazla üretimi yapılsa da ülkemizde de arpacık çiçeği üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Oldukça narin ve kırılgan bir yapısı olan arpacık çiçeği, soğanın üzerinde bulunan uzun dalların tam ucunda, bakım kalitesine göre 3-5 adet çiçek açabilmektedir. Sarı, turuncu, kırmızı, pembe, lila gibi birçok farklı renkte bulunabilen arpacık çiçekleri, muhteşem görüntüleri ile de evlerimizin önünü süslemektedir. Bahar aylarında tüm tomurcukları çiçek haline dönüşür ve baharın müjdesini arpacık çiçekleri vermiş olur.

Arpacık çiçeği bakımı, zevkli fakat her bitkide olduğu gibi zahmetli bir iştir. Öncelikle arpacık çiçeği hakkında bilgi edinmek, hangi toprağı sevdiği, suya ne kadar ihtiyaç duyduğu, ilacı, gübresi gerekli mi gibi birçok soruya cevap bulmak icap eder. Kumlu ve nemli topraklarda daha iyi verim gösterdiği bilinen arpacık çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Killi toprakları çok sevmedikleri, o topraklarda iken boylarının daha kısa olmasından dolayı bilinmektedir.

Arpacık çiçeği dikimi, çiçek almak istenen mevsime göre değişiklik gösterir. İlk baharda alınacak çiçekler için eylül ya da ekim ayında dikim gerçekleşmelidir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamları sevmeyen bu bitkiler için ideal ısı seviyesi ortalama olarak 15 derece civarındadır. Daha yüksek ya da düşük sıcaklıklarda çiçek açma ihtimali yok olabilmektedir. Dikim için bahçe gübresi, bekletilmiş hayvan gübresi ya da hazır gübre ve kumlu toprak karıştırılır. Soğanların büyüklüğüne göre ve dikim yapılacak saksıların şekline göre, çok sık olmamaları koşuluyla dikim gerçekleştirilir. Burada önemli olan bir diğer konu da soğanların dikim derinliğidir. Büyük soğanlar 5 cm'ye kadar derinliğe dikilirken, küçük soğanlar ise biraz daha yukarıya yani 3 cm'ye kadar derinliğe dikilmelidir. Dikim işlemi sona erdikten sonra sulama yapılır. Saksıların orta sıcaklıkta bulunan yerlerde muhafaza edilmesi ve bulunduğu toprağın şekline göre ihtiyaç duyulan sıklıkta sulanması tavsiye edilmektedir.
" } ] }