{ "title": "Arpacık Belirtileri", "image": "https://www.arpacik.gen.tr/images/arpacik-belirtileri.gif", "date": "20.01.2024 13:05:42", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Arpacık Belirtileri, gözünüzü her kırptığınızda göz kapağında bir acı hissedersiniz. Hemen aynaya bakıp kirpiklerinizin dibinde kırmızı bir şişlik gördünüz. İşte bu ağrısı nedeniyle rahatsızlık veren ve göze pek hoş görünmeyen şeydir arpacık. Genelde kirpik dibinin ya da buradaki bezelerin fazla yağ veya bakteri gibi sebeplerle tıkanarak iltihaplanmasından oluşmaktadır. Genelde kirpik dibinin ya da buradaki bezelerin fazla yağ veya bakteri gibi sebeplerle tıkanarak iltihaplanmasından oluşmaktadır. Gözde ağrı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtiler gösterir. Göz ışığa karşı duyarlı olur. Arpacık çoğunlukla göz kapağında, dışarıdan görülecek şekilde bulunur ama bazı kişilerde göz kapağının derinlerinde oluşması da mümkündür.

Arpacığın Sebepleri Nelerdir?
Evde Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacık sıklıkla herhangi bir özel ilaca veya tedaviye gerek kalmadan bir iki hafta içerisinde içindeki iltihabın boşalmasıyla kendiliğinden geçer. Fakat bir hafta sonrasında gözünüzdeki arpacık henüz iyileşmemiş ise bir doktora görünmenizde yarar vardır. Arpacığı kesinlikle kendi kendinize patlatmayı denemeyiniz. Bunun yerine evde sıcak kompres yapmayı deneyebilirsiniz.

Sıcak Kompres

Temiz bir bezi sıcak suyla ıslatın. Ancak suyun gözünüzü yakacak kadar da sıcak olmamasına dikkat edin. Sıcak kompresi 5-10 dakika kadar arpacık olan gözün üzerinde tutun. Bunu arpacık geçene kadar günde 3-4 kez tekrar edin. Sıcak kompres arpacıkta oluşan iltihabın akmasını kolaylaştırıp iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca göz bölgesinin temizliğine oldukça özen göstermeniz gerekir. Arpacık geçene kadar da kontak lens kullanmayın ve makyajdan uzak durun.

Arpacık Nasıl Önlenir?

Her insanın hayatında birkaç kez ortaya çıkan bir arpacık deneyimi vardır mutlaka. Kendi durumunuzda eğer arpacığın sık tekrarlamaya başladığını düşünüyorsanız eğer, büyük olasılıkla göz temizliği konusuna daha çok dikkat etmeniz gerekiyordur. Sabah yüzünüzü yıkarken ya da duştayken, yumuşak ve temiz bir beze bebe şampuanı dökerek veya temizleme mendilleri yardımıyla kirpik diplerinizi özellikle temizleyebilirsiniz. Gözlerinizi kesinlikle kirli havlularla veya kirli ellerle temas ettirmemeye özen gösterin. Arpacığa yol açan bir göz hastalığınız, alerjiniz veya cilt hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için bir cilt doktoruna görünüp muayene olabilirsiniz.
" } ] }